De gamla prydnadstomtarna blir allt populärare och när julen närmar sig kryper de fram ur vrårna. Det är mycket tradition förknippad med de gamla tomtarna – de sätts fram år efter år och går ofta i arv till nästa generation. Och vissa av dem är värda många hundralappar.
Den moderna jultomten med vitt skägg och röd luva kom till Sverige på 1860-talet. Honom känner vi som den glada lilla gubben som delade ut julklappar till jul. Hans väsen var en blandning av den tyska och den engelska jultomten. Med sina fina julkort bidrog Jenny Nyström till att tomten blev riktigt populär.
Men ännu längre tillbaka i tiden fanns det små griniga gårdstomtar. De delade inte alls ut presenter, utan deras uppgift var att övervaka att allt arbete blev gjort på gårdarna – året om. Gårdstomten var klädd i grå kläder och bodde uppe på logen. Fick han inte gröt och pannkakor försvann han från gården och tog lyckan med sig.
För många betyder det fortfarande lycka och välstånd att ha en tomte i huset. På 1920-1960-talet importerade vi massor av färgglada keramiktomtar från Tyskland. Luvorna är alltid röda och kläderna går i brunt, blått, grönt och rött. Många tomtar liknar gruvarbetare – precis som snövits dvärgar. De håller då i redskap som spadar, hackor, stegar, skottkärror och lyktor.