Officersskolan med de långa vita flyglarna är hemvist för glamour och kadettbaler, men kanske även för saker det talas betydligt tystare om.
Karlbergs slott brer ut sig över norra sjöstranden i nästan ensamt majestät. Med en lika mäktig som imponerande omfamning i vit sten ligger det där, lätt igenkännligt från Erik Dahlbergs gravyrer. De långa flyglarna sträcker ut sig i en av huvudstadens längsta fasader, byggda av teglet som skulle rest den storslagna kungadrömmen ute vid Haga, en dröm som fick ett abrupt slut när Anckarströms skrotladdning slet sönder teaterkungens kropp. Den gamle riksamiralen och kungabastarden Karl Karlsson Gyllenhielms forna lantslott Karlberg bär glans av kadettbaler och kungligheter, men ruvar också på hemligheter få vill tala öppet om.
Den 22 augusti 1699 hittades vid slottsgrindarna liket av ett barn som fått tungan utskuren för att inte kunna skrika och vars hjärta sedan slitits levande ur kroppen. Det fasansfulla brottet verkar aldrig blivit löst, men dess starkt rituella förtecken för osökt tankarna till satanism. Den mest kända incidenten utspelade sig dock sommaren 1693 när drottning Ulrika Eleonora, vars favoritslott Karlberg varit alltsedan det konfiskerats under reduktionen, dör. Augusti och september var ovanligt varma det året, och drottningens lik låg länge på lit de parade i rikssalen, samma sal med det fantastiska stuckaturtak där officersskolans kadettbaler går av stapeln, med en gardesvakt som förutom att stå hedersvakt även skulle se till att ingen ohyra började äta på det kungliga liket. En mörk septembernatt hör vakthavande officeren kapten Gustaf Stormcrantz, kompanichef vid livgardet, hur en vagn kör upp till slottstrappan och när han kommer ut ser han att det är en hovvagn med sorgdekorationer. Ur kliver den döda drottningens hovmästarinna grevinnan Maria Stenbock, gift Lillie, och Gustaf Stormcrantz reagerar på hennes bleka och hålögda utseende och hur hennes hand känns kall och svampig när han tar i den.