Så driver du upp dina egna hyacinter

Number of characters: 1 506

Att driva upp hyacinter till jul är en fin gammal tradition. Välj vackra lökglas och starta i god tid för att få blomdoft i huset lagom till Advent. Så lyckas du steg för steg.

Av Charlotte Brundin (text & foto)

  1. Fyll lökglasen med vatten och sätt ner lökarna. Vattnet ska inte nå upp över löken.
  2. Klipp till strutar och sätt över glasen. Ställ lökglasen mörkt och svalt. Ett förråd, frostfritt uterum eller källare fungerar fint.
  3. Titta till lökarna då och då och fyll på vatten om det behövs. Efter cirka två månader har stjälkar och blad kommit upp runt fem centimeter. Dags att ta av strutarna och placera glasen i värmen så att blommorna slår ut.
Tulpanglasen är handblåsta och inköpta på en loppisrunda. Leta gärna hos exempelvis Myrorna eller Erikshjälpen efter gamla lökglas. De finns i många olika utföranden, räfflade och i färger som rött och grönt.

Fina strutar i gyllene toner dekorerar lökglasen. Nu ska de ställas ner i källarens mörker och om cirka tio veckor är det dags att lyfta på hattarna.

Spara hyacintlöken!

Hyacinterna kan planteras och blomma om. Klipp bort vissna blomstänglar, ställ ner lökarna i en kruka med lite jord. Vattna/spreja försiktigt så länge det finns gröna blad. Då undviker du att löken torkar ut.

När bladen vissnat helt, sluta vattna och spar lökarna till våren. Bäst är en sval, mörk plats. När tjälen går ur jorden, vårljus och värme kommer – plantera lökarna i trädgården eller i krukor på balkongen.

Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden