La Casa del arbol – konstnärsvillan med en mörk historia

 

Mångkonstnären Fatima Nadjas liv rör sig mellan tiomilaskogar i Värmland och ett magiskt hus högst upp på en kulle i den chilenska kuststaden Viña del Mar.

Number of characters: 11 699

Huset är nästan omöjligt att se utifrån. Från gjutjärnsgrinden vid nedre gatan ringlar en smal mosaikbelagd trappa som försvinner in i väldiga trädkronor. Ingången 50 meter högre upp ser ut som en helt vanlig dörr till ett helt vanligt hus. Men därbakom gömmer sig ett äventyr.

– Jag trodde inte mina ögon när jag kom in här första gången.

Fatima Nadja, som enligt födelseattesten heter Fatima Böker Huber von Rath, skrattar åt minnet. Den dagen hon första gången kom till ”la casa del arbol/huset i trädet” var en mycket speciell dag. Fatima hade levt sina första år i Chile – det var där hon lärde sig gå och tala. Men det här var första gången på över 40 år som hon kom tillbaka till Chile. Och det var första gången på 30 år som hon träffade sin far Carlos Böker. 

Fatima Nadja
– Den första månaden kunde jag inte sova. Jag drabbades av ett överflöd av känslor. Grät och målade. Men det var då, under de nätterna, som jag försonade mig med mina minnen av smärtsamma existenser i olika tider på olika platser. 
Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden