Snapsglas är inte svåra att hitta på loppis och nätauktioner. Släta, slipade, graverade, pressade eller färgade. Det är trevligt att blanda olika modeller av klassiska snapsglas till sommarens fester. Huvudsaken är att glasen är spetsiga och står på hög fot!
Foto: Respektive auktionsfirma
De äldsta bevarade svenska glasen är från 1500-talet. Förr användes spetsglasen både till rött och vitt vin, starkvin, öl och brännvin. Det var först vid mitten av 1800-talet som de spetsiga glasen började användas enbart till brännvin.
Många snapsglas man hittar på auktioner och loppis är från slutet av 1800-talet, då de svenska glasbruken arbetade för högtryck. Handblåsta glas har ett skrovligt märke efter stången undertill. Inga glas är exakt lika, man kan ana människorna bakom tillverkningen. Modernare glas kan vara gjorda i en form och har då slät botten.
Glasbruken låg ofta i skogen eftersom de var beroende av stora mängder ved till ugnarna. Men vi importerade även glas från Tyskland, England och Frankrike. Det är svårt att avgöra vilket glasbruk som tillverkat ett visst glas, såvida de inte har etikett eller annan märkning. I brukens gamla priskuranter finns visserligen olika glasmodellerna fint avtecknade och med storlekar angivna. Men ett glasbruk var nästan aldrig ensamt om att tillverka en modell. Och i Sverige kopierade vi dessutom de utländska modellerna.