Ur klimatsynpunkt är det främsta renoveringstipset ju mindre desto bättre. Men om man ändå behöver och vill fräscha upp hemmet så finns några enkla och hållbara råd att hålla sig till - återvunnet material, minimal energiåtgång och miljövänliga kemikalier.
Renoveringar kan vara är ett bra sätt att förbättra sitt boende, men de kan påverka miljön väldigt negativt om de inte görs rätt. För att förnya och uppdatera huset eller lägenheten på ett så klimatvänligt sätt som möjligt gäller det att välja rätt material, kemikalier och metoder. Sofia Lilja som är gruppchef på Link arkitektur ger här sina bästa hållbara tips och råd.
Vilka byggmaterial ska man helst använda sig av?
– Det handlar om att välja material som avger minst CO2-utsläppet under sin livstid. Då finns bara en vinnare och det är trä. Trä lagrar också koldioxid tills det förbränns, vilket gör det till en så kallad kolsänka. Trä kräver visserligen underhåll och håller inte lika länge som andra fasadmaterial, men när det är “slut” kan man byta ut det utan att riva bärande delar. Att använda massivträ, såsom korslimmat trä, som bärande element i väggar och golv blir också vanligare. Skall man bygga ut och inte vill ha en träfasad så kan man istället tänka robusthet och välja ett material som åldras vackert, till exempel tegel och natursten.