Många som drabbas av hälsporre förstår först inte vad smärtan beror på och hoppas att den ska gå över av sig självt. Det gör den också – men det tar tid, ofta upp till ett år eller längre, och innan dess riskerar man att felbelasta kroppen. Men det finns hjälp att få.
Plötsligt har man bara ont i foten när man reser sig ur sängen en morgon. Hjärnan går i spinn. Vad gjorde man dagen innan? Har något hänt senaste veckan? Ömheten avtar något under dagen, men morgonen därpå är den där igen.
Smärtan är oftast värst när man precis kliver ur sängen på morgonen, innan foten hunnit bli uppvärmd, berättar Anna Chevallay, som är legitimerad fysioterapeut och utbildad i podiatri, läran om foten och fotledens funktionsstörningar.
Från en hylla på sin mottagning, på Fysioteamet utanför Ängelholm, plockar hon ner en anatomisk modell av en fot och börjar förklara:
– En plantarfasciit, som är det medicinska namnet för det vi i vardagligt tal kallar hälsporre, är en inflammation i senplattan under foten. Den beror på en överbelastning i senplattan, ett område som sitter i den bakre delen av foten, vid infästningen på hälbenet.