Afantasi – en förmåga eller förbannelse?

 

Afantasi är ett neurologiskt tillstånd där personer inte kan se bilder i sitt inre. Det innebär dock inte brist på fantasi. Men vad finns det för fördelar och nackdelar med sätten att tänka? Kan en bildlig fantasi till och med vara ett större livshinder än bildfri fantasi? 
– Jag är ganska bekymmersfri, säger Johanna Woxberg som har afantasi.

Number of characters: 5 439

Foto ovan: Pexels

Ordet afantasi kom till 2015 när Dr Adam Zeman tog emot en patient som förlorat sin inre syn efter en operation. Därpå kunde andra relatera till den bildfria synen. Ungefär en till fem procent av befolkningen har detta. 

Det är en lugn dag på den lokala garnbutiken. Vädret håller många av kunderna från vägarna. I bakgrunden spelas radio på låg volym och lite då och då ringer butikens telefon. Hej och välkommen, hur kan jag hjälpa dig?

När Johanna Woxberg kommer in märks det. Hon har ryssmössa på huvudet och färgglad sjal runt halsen. Snön smälter från ytterkläderna. Hon är varm och fuktig efter en rask promenad i snörusk. Hon hänger av sig jackan på stolen, ställer handväskan på bordet, gör sig hemmastadd. En pust av parfym över bordet.

Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden