Psykologen Jennifer Stellars tips på saker i livet som väcker förundran

Utsikt mot solnedgång
 

Det är en förnimmelse av att vara en del av något större än oss själva, då när ögonblicket förvandlas och en känsla av vördnad och ödmjukhet fångar oss. En humla på en smörblomma, ett blånande Kattegatt i gryningen eller konstverk. Vi talar om förundran.

Number of characters: 6 200

Jennifer Stellar är doktor i psykologi och arbetar på universitetet i Toronto och forskar på förundran och bär den underbara titeln Positive Emotions Detective. De positiva känslornas detektiv! Som psykolog är inte Jennifer Stellar intresserad av det psykologer genom alla tider fokuserat på nämligen depression, sorg och olyckliga barndomar. Nej, hon vill veta mer om de positiva känslornas kraft: glädje, stolthet, empati, kärlek och just förundran. Hon samlar inte endast in fakta över vad patienterna tycker och tänker utan också vad som händer rent biologiskt när de upplever förundran. 

Vad är förundran?

Vad är då förundran? I synonymordboken förklaras ordet med undran, förvåning och hänförelse.  I förundran finns en positiv häpnad och förvåning, men det är mer allomfattande än så, ordet är så mycket större än sig själv. Det handlar om en himmelsvid känsla, något som kan lyfta den lilla människan från det världsliga och vardagliga. Förundran kan uppstå när vi betraktar konst, njuter av utsikten från ett berg eller till och med anar en närvarande Gud. Den kände biologen författaren och debattören Stefan Edman tror starkt på förundran och han var först med att skriva en bok i ämnet. Edman tror att förundran är det som kan skapa förändring i en värld i gungning.  Hur tekniskt smarta och intelligenta vi människor än blir kan vi aldrig avskärma oss från naturen och dess kretslopp. Allt vi gör mot jorden och naturen gör vi mot oss själva och förundran gör oss ödmjuka och villiga att vårda allt levande. Förundran föder vetgirighet och blir en drivkraft till goda handlingar, menar han.

Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden