Vi människor vill gärna till varje pris undvika obehagliga känslor. Att istället acceptera och bli vän med dina största rädslor kan hjälpa dig att leva fullt ut. Här ger psykologen Therese Andersson sina bästa råd hur du kan hantera vardagsångest som många av oss brottas med.
Att känna rädsla är en i grunden positiv känsla som skyddar oss mot det som kan vara farligt. I dagens samhälle är dock rädslan inte alltid särskilt fruktsam, eftersom den istället hindrar oss från att göra saker som skulle kunna få oss att växa som människor.
– Vår hjärna är programmerad att slå på vårt ”fly eller fäkta-system” ifall vi upplever hot. Men tyvärr får rädslan, som även leder till ångest och andra fysiska symptom som hjärtklappning, svettningar, huvudvärk med mera, oss ofta att agera på impulser som inte är bra för varken vår mentala eller fysiska hälsa, säger Therese Andersson, leg. psykolog på Psykologpartners.
Genom att istället lära oss förstå våra rädslor och möta dem med nyfikenhet kan vi lära oss mer om oss själva. Genom att träna upp våra mentala muskler kan vi kontrollera rädslans mekanismer och till och med använda våra rädslor för att växa som människor.