Därför vill fler och fler lära sig överleva ute i naturen

Fler och fler väljer att förkovra sig inom bushcraft, ett begrepp som kan översättas till läran om att leva i harmoni med vildmarken. I centrum för ideologin står kunskper om eld, vatten och skydd, varav eldkunskap är den mest centrala. 

7 min lästid

– Statistiskt sett skulle vi alla kunna hamna i en situation där bushcraftkunskaper blir livsavgörande, säger Jonas Landosi som är expert på området.

Foto: Lotta Silfverbrand

Vi har såväl tändare som tändstickor och tändstål till hands. Men idag ska vi göra upp eld helt utan moderna hjälpmedel, närmare bestämt enligt bågdrillstekniken. Det vi har att förlita oss till är en kniv, en träbräda med en liten grop i, en borr i form av en träpinne, en benbit från ett rådjursbäcken, en spänstig gren och ett snöre. 

– Man kan behöva lite tålamod också, säger Jonas medan han lindar snöret ett varv runt pinnen och placerar pinnens ena ände i gropen på brädbiten. 

För att få drillpinnen att rotera riktigt snabbt lindar Jonas bågsträngen, alltså snöret, ett varv runt pinnen. Sen ”sågar” han så att friktion uppstår och kolpulver bildas och börja glöda. 
Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?