Så uppstod chick lit-litteraturen

En bokgenre som viftades bort som något övergående när den först kom på 1990-talet har visat sig vara en övervintrare. Vad är egentligen chick lit och hur uppstod den här typen av böcker? Charlotta E Lindell tog reda på svaren när chick lit var som populärast i början på 00-talet.

5 min lästid

Chick lit, som genren kallas i folkmun i Storbritannien, handlar om singeltjejer i storstäder och deras jakt på den rätte, jobb, uteliv med kompisar och ångest för vikten. Både författare och huvudpersonerna i böckerna är som regel i tjugo- eller trettioårsåldern.

Den här typen av böcker föddes i Storbritannien. Stilbildande är Helen Fieldings ”Bridget Jones dagbok” som publicerades år 1996. Och som alltid när en bok blir en stor succé kommer efterföljare i strid ström. För förlagen har det varit en minst sagt lukrativ genre. Både Marian Keyes och Lisa Jewell samt Sophie Kinsella och Jane Green har sålt miljontals böcker i stora delar av världen.

Föregångare är såväl Jane Austen som tidiga 1900-talsförfattare som Marie Corelli och Ethel M Dell. Dagens tjejlitteratur återskapar delvis tidigare berättelser och uppdaterar dem.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in