Därför bör du ha koll på bostadsrättsföreningens ekonomi

Många som idag köper bostadsrätt har bra koll på sin egen ekonomi men samtidigt dålig koll på bostadsrättsföreningens ekonomi. Med tanke på att ett bostadsköp troligtvis är en av de viktigaste ekonomiska affärer vi gör är det lite konstigt. För när du köper en bostadsrätt får du samtidigt ansvar för en del av föreningens skulder.

4 min lästid

Text: Camilla Randerz Cevung

Att köpa en bostadsrätt innebär mycket mer än att bara ta hänsyn till lägenhetens pris och månadsavgift. Det är viktigt att komma ihåg att du inte bara köper en lägenhet som du har nyttjanderätt till, utan också blir ansvarig för en andel i bostadsrättsföreningen. Det betyder att, du genom ditt köp, blir automatiskt ansvarig för din lägenhets andel av föreningens lånekostnader. Därför är det viktigt när man köper en bostadsrätt att även gå igenom föreningens ekonomi noga. Något som det visat sig inte alltid är lätt.

– Många kan köpa bostad, men det är inte så många som kan förstå en årsredovisning. Det här är ett stort problem, tycker jag. De flesta vet att man borde läsa föreningens årsredovisning, men sen när man läser vet många inte vad de ska titta efter eller hur man ska tolka siffrorna. Dessutom är även upp till dig som privatperson att jämföra olika bostadsrättsföreningar med varandra för att urskilja den med bäst ekonomi. Därför är det viktigt att du som ska köpa en bostadsrätt tar hjälp. Fråga din mäklare, ring ordföranden i föreningen eller fråga någon närstående som är mer insatt så att du verkligen förstår vad du tar på dig för ekonomiskt ansvar, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in