Ögonlaser och pacemaker – här är rymdtekniken som används i vardagen

Rymdteleskopet James Webb Space Telescope (JWST) på väg ut i rymden med jorden i bakgrunden.
 

Varje år släpper NASA publikationen Spinoff som lyfter framgångsrik kommersialisering av rymdorganisationens teknik som syftar till att förbättra livet på jorden. Det kan vara allt från bättre diagnostisering av cancer, till produkter som eliminerar odör i skor.

Number of characters: 4 975

Foto ovan: James Webb Teleskopet (JWST) på väg ut i rymden. Bild: NASA

Detta är en del av serien om rymdteknik för livet på jorden.

Sedan 1976 har NASA bidragit till mer än tvåtusen spinoffs inom till exempel medicin och hälsa, kläder, energi och vardagsprylar. För att en spinoff ska räknas som just det behöver det vara en kommersialiserad produkt som inkluderar NASA-teknologi eller expertis som kommer därifrån och att produkten gagnar allmänheten.

Ögonlaser från James Webb-teleskopet (JWST)

Rymdteleskopet som nu befinner sig omkring 1,5 miljoner kilometer från jorden och blickar tillbaka i tiden mot ett tidigt universum, tog cirka tjugo år att färdigställa. Under den tiden utfördes mängder av mätningar av alla speglar, som är kritiska för att teleskopet ska fungera, så att var och en hade exakt rätt kurvatur. En stor utmaning att få till men ett arbete som har visat sig mycket framgångsrikt i och med all extraordinär data som teleskopet nu samlar in till forskare. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in