Vardag i Donbass – Hon målar krigsskadade hus

 

Sju år efter kriget bröt ut i Donbassregionen i östra Ukraina har striderna blivit vardag. Konstnären Masha Vushedsky, som vid krigets början blev fängslad och torterad av proryska separatister, arbetar med att måla de krigsskadade husen.

Number of characters: 10 796

Foto: Troy Enekvist

Den isande kylan tränger igenom allt. Folk går klädda i långa pälsar längs de snötäckta gatorna. På en reklamskylt ovanför Centralgatan hänger ett fem meter stort porträtt föreställande Ukrainas nuvarande president Petro Porosjenko iförd militäruniform. En lång kö ringlar sig från en av uttagsautomaterna som sitter på en nedgången husfasad intill gatan. De köande människorna kommer från de ockuperande delarna av Donbassregionen, som ligger knappt en mil från staden Bachmut, som vi befinner oss i. Eftersom de flesta banker inne i den ockuperade delen är stängda måste de som bor där ta sig över gränsen till Ukraina eller Ryssland för att få tag på kontanter. 

Rostislav Sosnovyj står intill ett högt grått betonghus. Han ser på när hans flickvän Masha Vushedsky tecknar två hundar på den fallfärdiga husfasaden.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in