Timisoara – från frihetsrevolution till kulturhuvudstad

 

Veckorna före jul 1989 blev Timisoara känd som staden där Rumäniens korta men våldsamma revolution mot Ceausescus kommunistdiktatur startade. År 2023 är Rumäniens tredje största stad aktuell igen, nu som en av Europas kulturhuvudstäder.

Number of characters: 5 090

Många som minns julen 1989 förknippar staden Timisoara i Rumäniens västra hörn med bilder av demonstrationer, skottlossning och pansarvagnar i ett land vars kommunistiska diktatur var dömd att gå under, så som redan hänt i närliggande länder som Ungern och Tjeckoslovakien.

Striderna känns långt borta när vi promenerar under de färgglada paraplyerna som skuggar gågatan mellan Segertorget och Frihetstorget, men det var här som tusentals Timisoarabor startade den rumänska revolutionen genom att demonstrera mot att regimen avsatt den populäre pastorn och dissidenten László Tökés.

Svalka på kaféerna

Numera ligger kaféer och uteserveringar vägg i vägg på Segertorget som fick just det namnet efter revolutionen. Ångduschar svalkar gästerna i sommarvärmen medan duvorna på torget skäms bort av en barnfamilj med en stor påse gammalt bröd.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in