Så blev småland tyskarnas favoritdestination

 

Journalisten Björn Gustavsson besöker Småland i tyska turisters fotspår. Resultatet blir en resa präglad av Astrid Lindgrens liv och sagoberättande.

Number of characters: 4 695

Foto ovan: Studio Rosenfors/Vimmerby turistbyrå

Aldrig tidigare har jag i Sverige mött en så hög andel tyskregistrerade bilar som när jag tidig höst 2021 reser omkring i trakterna av småländska Vimmerby.

Vid Severud mötte jag nästan enbart tyskar – det var som att betrakta pilgrimer som nu äntligen nått slutliga mål, sitt alldeles egna Mekka: ursprunget till Bullerbyn.

Tyskarnas idealiserade Sverigebild har ju faktiskt etiketterats som ”Bullerbysyndromet”. Och visst är det Astrid Lindgrens böcker som till stor del förklarar tyskarnas ofta romantiserade bild av vårt land: ett Idyllien med röda hus, hagmarker, slingrande grusvägar, sjöar och skog.

Ett slående bevis på Astrid Lindgrens popularitet i Tyskland är inte minst det faktum att hundratals tyska skolor namngetts efter henne – och att just Småland blivit en hägrande destination för många tyskar, där för övrigt många även köpt fritidshus.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in