Din guide till 11 okända favoriter i Kroatien

Kroatiens kust är 180 mil lång och landet har över tusen öar. Ändå hamnar alldeles för många resenärer på några få turistmagneter som Dubrovnik, Hvar och Zlatni Rat.
Men du måste inte trängas i Kroatien.
Resejournalisten Elisabet Axås tipsar om elva kroatiska favoriter som inte hör till de allra mest kända, från Istrien i norr till Konavle i söder.

Number of characters: 13 354

1. Parenzana

År 1902 öppnades vad som måste vara en av världens krokigaste järnvägslinjer. Parenzana gick från Trieste i nuvarande Italien 123 kilometer till kroatiska Poreč, via bland annat Koper och Isola i dagens Slovenien och upp i bergen i Istrien. Den smalspåriga järnvägen trafikerades bara i 33 år, sedan lades den ner. Banvallen låg oanvänd i över 80 år innan den förvandlades till cykel- och vandringsled.

Leden är bitvis flack och lättcyklad, till exempel längs kusten i Slovenien, men i Kroatien är den både backig och krokig med en mängd tunnlar och broar. Den passerar flera byar i bergen. Ett fint stopp är konstnärsbyn Grožnjan med ateljéer och konstnärsbutiker. Eller stanna i den mer än tusen år gamla staden Motovun, känd för tryffel och en årlig filmfestival.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in