Så vet du om du lider av social fobi

En obekväm person
 

Är du rädd för att träffa nya människor? Avstår du från allt vad tillställningar och middagsbjudningar heter och undviker du helst att hänga med kollegorna på lunch? Då kan du vara drabbad av folksjukdomen social fobi. 

Number of characters: 4 900

Foto: Pexels

Social fobi är en ångest för att vara i centrum för andras uppmärksamhet och handlar egentligen om en oro att bli kritiserad, granskad eller förlöjligad av andra. Att äta i andras sällskap, tala med en auktoritetsperson eller bli iakttagen när man fyller i en blankett är exempel på situationer som kan skapa sådan ångest att den som lider av social fobi helst undviker dem eller uthärdar dem under intensiv plåga. Ofta oroar sig en person med social fobi dessutom långt i förväg över hur olika situationer ska gå, och även efteråt över hur man verkligen lyckades hanterade dem.

– Att lida av social fobi påverkar hela livet, säger Maria Farm, psykolog, KBT-terapeut och en av författarna till självhjälpsboken ”Fri från oro, ångest och fobier – råd och tekniker från kognitiv beteendeterapi”.


Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in