Hett forskningsområde: Så botas sjukdomar med ström i hjärnan

 

Neuroenhancement kallas det. Förbättring av centrala nervsystemet. Att påverka hjärnan med hjälp av ström är en mycket gammal teknik, men nu går forskningen i i ett nytt skede. 

Number of characters: 17 789

Den degenerativa sjukdomen Parkinsons har brutit ner delar av mannens hjärna och slagit ut motoriken. Han skakar så att han knappt kan hålla i pennan, än mindre skriva. Men så pressar mannen sin ristande hand mot sitt bröst. Inom någon sekund har skakningarna upphört och mannen skriver utan problem sitt namn, snyggt och prydligt. 

Deep brain stimulation eller DBS kan i vissa fall vara en mycket effektiv behandlingsmetod vid bland annat just Parkinsons sjukdom. Djupt inne i mannens hjärna har kirurger opererat in små elektroder som ger ifrån sig en svag elektrisk puls. När de kringliggande hjärncellerna stimuleras sker en sorts omstrukturering av aktiviteten som gör att skakningarna upphör. Funktionen i elektroderna styr patienten själv via en liten strömbrytare under huden vid nyckelbenet. DBS är en av många tekniker som bygger på att påverka, korrigera eller förändra hjärnans sätt att fungera med hjälp av magnetism eller svag elektrisk spänning.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in