Laddad färd bland sanddynerna med “Tesladödaren”

Svart Audi bland sanddynerna

Audis eldrivna suv E-tron ser ut att leva upp till beteckningen ”Tesladödaren”. Men även om den är en riktigt klimatsmart robot på hjul så finns det några småsaker som Gazzines testförare retar upp sig på.

6 min lästid

Foto: Ia Wadendal

ABU DHABI. Solen gassar och palmerna står i givakt i den obefintliga blåsten när vi kör ut från Masdar City – ”hållbarhetsstaden” som byggs för att försörjas helt av förnybar energi. Oljeemiratet Abu Dhabi har visserligen inte slut på sina resurser av fossilt bränsle än, men med Masdar City vill emiren visa besökarna att det minsann ska satsas på solenergi här också. Att Audi lagt sin provkörning av den nya innovativa elbilen E-tron just i Abu Dhabi är inte så konstigt – här finns massor av sand som till viss del har egenskaper som liknar snö som underlag, och en riktigt bra offroad-bana mitt i öknen.

På väg ut i öknen.

E-tron är en suv – sports utility vehicle – men känns diskret, smidig och nästintill nätt i jämförelse med Tesla Model X som jag körde för ett tag sedan. Och den har tack och lov inte sådana där onödiga falkvingedörrar, en sak jag snabbt tröttnade på hos konkurrenten. Ett faktum är att E-tron knappt känns som en elbil, åtminstone inte om man inbillar sig att elfordon är små snälla anonyma miljöbilar för folk som bor i Stockholms innerstad. Nej, det här är en rejäl suv med stort bra bagageutrymme och en ordentlig packlåda även under huven därframme. Och vill man slänga på ett släp så den kan dra 1 800 kilo, bara en sån sak.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in