Elbilen – den snövänliga reskamraten?

 

Året var 2007, Red Hot Chilli Peppers funkade loss om snö, skidfilmer kom ut på DVD och Jon Olsson åkte fortfarande skidor. Svenskregistrerade bummar-bilar, fulla med långhåriga ungdomar med bandanas, så kallade skibums, vallfärdade ner till alperna för partyfyllda säsonger och hopp om djup snö istället för inhemsk frusen blomkålssnö.

Number of characters: 14 307

Att köra bil ned till alperna var inget konstigt. Tåg var inget alternativ, även om möjligheten kanske fanns, och flyg var sådan lyx energidryckes-sponsrade skidåkare höll på med. Bilarna, ofta med namnet Våfflan eller Pärlan, tenderade i regel att vara Sveriges svar på Lada Niva – Volvo 740. Dessa fantastiska bummar-bilar, bestående av 70% svensk ingenjörskonst och 30% silvertejp, ståltråd och colaburkar, tog sig an isiga alpvägar bättre än vilken fyrhjulsdriven jeep med snökedjor som helst. Och, de var byggda tåliga nog att slutförvara kärnavfall i.

Snabbspola framåt 15 år till 2022. Säsongarna och bilarna har utvecklats och innovationen blomstrat – mer hos den ena än den andra. Medan håret på undertecknad säsongare utvecklats söderut till ansiktet och lämnat glesa fjällbjörkar på högzon, så har bilarna tagit gigantiska kliv i tekniska framsteg.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in