Veuve Clicquot – Ett rosa, bubblande entreprenörskap

 

Änka, entreprenör och affärskvinna. En omöjlig kombination på 1700-talet. Men Nicole Clicquot-Ponsardin var en normbrytare och gick sin egen väg. Det tackar vi för. 

Number of characters: 3 117

Många stora genombrott och nyskapelser börjar med ett misstag. Champagnen är ett sådant. Det var på 1600-talet som vitt vin från Champagne kunde skumma på grund av efterjäsning i buteljerna. Detta skönhetsfel kom snart att uppskattas till vinmakarnas ursinne. Men trots ett starkt motstånd blev mousserande Champagne succé bland adeln.

Men det skulle dröja ytterligare hundra år – år 1772 – innan det vi känner idag som Veuve Clicquot, slog upp sina portar till vinhuset i Champagne. Idag är det ett av de största champagnehusen i världen, och uppfattas som kanske det mest ansedda och exklusiva, tack vare sin strävan efter perfektion.

Änka, entreprenör och affärskvinna

Men Veuve Clicquot framgångssaga hade aldrig varit sann utan änkan Clicquot-Ponsardin och hennes utsökta näsa för Champagne och affärer, trots den tidens konventioner. Nicole Clicquot-Ponsardin var nämligen en normbrytare. Hon blev änka vid 27 års ålder och var singel, ensamstående mamma, affärskvinna och entreprenör, på den tiden helt unikt. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in