Välj svenskt vin i sommar – lokalt, småskaligt och hållbart

 

Utvecklingen av svenska vingårdar har gått fort. För ett tjugotal år sedan fanns bara några hektar odlingar med vinrankor, de festa på hobbybasis. Idag är det professionella genomslaget stort. Just de svenska mousserande vinerna har lyckats mycket bra med Solaris som vanligaste druva.

Number of characters: 5 145

Text och bild: Birgitta Magnusson

Sverige utvecklas till ett nytt vinland

Den nya svenska vinbranschen har inte hunnit bli tyngd av traditioner vilket ger frihet att forma och hitta de druvsorter som passar i den svenska myllan och årstiderna som präglar vårt klimat. Av nästan två hundra svenska vinodlare är det ett femtiotal som satsar seriöst och är kommersiella, de flesta i Skånetrakten. Utvecklingen har gått i rask takt med idag cirka 150 hektar vinodling på bara ett par decennier. Flera svenska vingårdar röner dessutom erkännanden med prisbelönta viner internationellt.

Historiskt har det tillverkats vin av frukt och bär i Sverige sedan 1500-talet men först 1999 blev det ett officiellt vinland. I takt med att antalet vingårdar ökar har också tillgängligheten utvecklats till en ny besöksnäring i landet. De flesta gårdarna finns i Skåne men även i Halland och Blekinge samt på Gotland och Öland. Enstaka vingårdar finns även lite längre norrut men de flesta är samlade i södra Sverige av klimatskäl.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in