Så väljer du vinkyl till dina viner

Vinförvaring
 

Vill du ge dina viner lite omsorg och kärlek? Erbjud flaskorna en sval plats i din bostad. Ingenstans utvecklas vin bättre än i optimal temperatur och i idealisk luftfuktighet. För den som inte har den perfekta källaren kan en vinkyl vara en bra lösning – på köpet får hemmet en smakfull inredningsdetalj.

Number of characters: 2 991

Men först – ställ dig några grundläggande frågor: Hur många flaskor vill du lagra? Hur mycket plats har din bostad till förfogande? Och hur länge tänker du lagra ditt vin – du har kanske några dyrgripar som måste ligga till sig under decennier? 

En eller två temperaturzoner

Om skåpet främst är tänkt för lagring ur ett långsiktigt perspektiv är det klokt med ett skåp som har en temperaturzon och ger möjlighet att få kontroll över luftfuktigheten. Den idealiska lagringstemperaturen bör ligga på 11–14°C och vara så stabil som möjligt. Och luftfuktigheten bör ligga på 55–75 procent, för att vinkorkarna inte ska torka.

Handlar ditt behov mer om att kunna plocka fram en flaska vid perfekt temperatur? Då är ett skåp med två zoner idealiskt. Vitt vin, mousserande och dessertvin trivs bäst i en temperatur på 6–8°C. Röda viner serveras bäst vid cirka 14–16°C.  

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in