Nynäslimpans historia – en västerbottnisk kärlekshistoria

 

Standardfrukosten 1A när jag var liten, var två skivor Nynäslimpa och en kopp varm choklad. Många år senare, på en naturskön strand på Malmön i Bohuslän, återknöt jag bekantskapen med denna utsökta limpa när min goda vän Lena Poopuu, kvalitetsansvarig på Fazerbageriet i Umeå, började berätta om Nynäslimpans historia. Och ytterligare några år senare fick jag möjlighet att intervjua henne och hennes kollega Anders Jensen på en asiatisk lunchrestaurang i Umeå.

Number of characters: 3 727
Inte Västerbotten, men väl Bohuslän

Nynäslimpan kommer till Umeå

Ett år efter den stora stadsbranden 1888 grundades ett bageri i Umeå. Det byggdes i sten för att skydda huset från brand. Bageriet gick mycket bra och låg kvar i samma lokaler fram till 1985. När bageriets grundare dog tog en man vid namn Gustav Thonfors över. Han kom från södra Sverige och i bagaget hade han receptet på en limpa som kallades Nynäslimpa och som hade sitt ursprung i Nynäshamn.

Umebon Rickard Magnusson lärde sig till bagare på Skogaholms bageri i Eskilstuna. Som färdig bagarmästare återvände han till Umeå där han började jobba hos Gustav Thonfors. Senare grundade han bageriet Umebagarn. Företaget gick mycket bra och Nynäslimpan blev Umebornas favoritlimpa.

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in