Guide för mer hållbara klädköp: Materialen som är mest hållbara – och dem du ska undvika

 

Vi är många som blivit allt mer medvetna om vilket spår modeindustrin sätter på vårt klimat och allt fler vill ändra sina konsumtionsmönster. Men, det är ju inte helt lätt att veta vad man ska välja för att göra hållbara val - vilka material är bäst för miljön egentligen? Här är moderedaktören Nina Campionis miniguide.

Number of characters: 3 968

Det finns tre typer av material:

Naturmaterial – allt som kommer från naturen och djurriket, bomull, ull, lin, läder, bambu, hampa osv

Syntet 1 – konstgjort material polyester, akryl, elastan, nylon och polyamid – alla skapade av olja

Syntet 2 – konstgjort material men som kommer från växtriket (trä) så som viskos, tencell, lyocell. Dessa kräver dock kemiska ingredienser för att framställas.

Det finns egentligen få bra svar på vilket material som är bäst för miljön- allt beror lite på hur det är framställt. Men det finns ju klart bättre och sämre val.

Bäst val:

Naturmaterialen är ju inte helt oväntat ett bättre val både för miljön och för dig att ha på dig. Riktigt rena (alltså 100%) naturmaterial så som siden/silke, ull/ylle, skinn/läder/mocka och lin osv andas bättre, håller dig varm, håller längre – om du tar hand om dem. Sen påverkas valet av färgningsprocesser, vattenåtgång (framför allt för bomull), kromgarvning och även om materialet är framställt av djur och djurets klimatpåverkan. Men om man ska gradera är en fingervisning att hålla utkik efter 100% naturmaterial och att se till att läder och skinn är vegetabiliskt garvat.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in