Elvafaldige världsmästaren Heidi går före i fossilfajten

Armbryterskan Heidi Andersson kämpar för miljön
 

Ska vi rädda världen behövs det några som går före, resonerar den tidigare världsmästaren i armbrytning, Heidi Andersson. Hon ska bli fossilfri, har slutat flyga och dissar spontanshopping.

Number of characters: 4 611

– Det är enkelt, regeringens mål är att Sverige ska vara fossilfritt 2045. Förr eller senare kommer alla att behöva ställa om, säger Heidi Andersson som har slutat flyga, kör elbil, äter närodlat och handlar second hand.

Heidi Andersson är ofta på resande fot. När vi får tag på henne i mobilen har hon just stigit av nattåget i Umeå och sitter i elbilen som ska ta henne de sista 25 milen till Storuman. Där bor hon tillsammans med olympiska mästaren i skidskytte Björn Ferry och sonen Dante åtta år.

Heidi Andersson är elvafaldig världsmästare i armbrytning. Foto: Frank Andersson

2015 bestämde sig hon och Björn för att försöka få till ett liv som inte var beroende av olja, kol och fossil gas. Inspirationen fick de från klimatmötet i Paris 2015 där världens ledare kom överens om att koldioxidutsläppen snabbt måste minska med 50 till 70 procent och på sikt helt, om den globala uppvärmningen ska kunna hejdas.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in