Bakterier och virus – en reporters farligaste fiende

 

Journalisten Donald Boström har varit på livsfarliga uppdrag i främmande länder många gånger. Uppdraget i Etiopien var inget undantag. Denna gången var det dock inte krigets vådor som orsakade att döden kom lite för nära utan livsfarliga virus och bakterier.

Number of characters: 6 063

Tillbaka i huvudstaden efter en reportagetur i Amhara, Tigray- och Afarområden fångades jag upp i hotellobbyn av personalen innan jag föll i golvet. Blodet som rann efter benen indikerade dysenteri, eller rödsot som det hette förr, vilket tog livet av många svenska Amerikafarare på 1800-talet under resan över havet, och dödade fler under första världskriget än själva kriget. Symptomen var bekanta sedan jag många år tidigare druckit vatten i en bergsby och fått smittan, och enligt en grekisk läkares omsorg fått flygas hem fullproppad med astronautmediciner för att hålla tätt.

Eftersom jag varken kunde stå eller sitta tvingades jag ställa in resterande möten, och intervjun med premiärministern som utlovats till dagen efter fick skjutas på framtiden.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in