14 tips för en lyckad utlandsresa med hunden

Hund som simmar i tropikerna
 

Allt fler vill ta med sig hunden på semestern istället för att lämna den hos vänner eller på pensionat. Pia Kald pratade med de största resebolagen och med resvana hundägare för att få deras bästa tips inför resan.

Number of characters: 5 176

Foto: Linoleum Magazine / Unsplash

1. Packa ett reseapotek
Det kan vara bra att ta med ett reseapotek till din hund. På apoteket kan man köpa åksjuketabletter för hund, fästingmedel, medel mot sandmygg och annat som man behöver på resan.

2. Gå till veterinären
Hunden ska vara vaccinerad mot rabies, även om du enbart reser inom Norden. Kontakta en veterinär för att få de intyg som du behöver för just det land du ska resa till. Det är bra att vara ute i god tid, eftersom du kan behöva besöka veterinären flera gånger innan avresan. Det finns även speciella regler för att få ta med hunden till Storbritannien, Irland, Finland och Malta. Till exempel ska hunden då ha avmaskats mot dvärgbandmask.

3. Märkning, pass och registrering
Hunden måste alltid vara id-märkt och ett EU-pass för sällskapsdjur. Alla hundar som bor i Sverige ska vara registrerade i Jordbruksverkets centrala hundregister. Om du planerar att vara borta en längre tid, kan du lätt använda Jordbruksverket e-tjänster för att avregistrera hunden.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in