Cay Bond: “Modedrottningen Vivienne Westwood var en sann revolutionär”

Vivienne Westwood
 

"Buy better, buy less" är ett mantra som Dame Vivienne Westwood var tidig med att använda. Hon var en av världens mest kända modedesigners som visste hur man kombinerar punk, klimataktivism och mode på bästa sätt.

Number of characters: 6 617

Foto: cliqmo_, CC BY-NC-SA 2.0 via Flickr

Genom åren skapade hon en alldeles egen klädstil som hon hämtat ur tiden och i historiens anda. Men egentligen slutade hon tala om mode, även om hennes kläder syntes och skrevs om överallt eftersom de är eftertraktade i hela världen. Med den värdefulla plattformen som hon lyckades skapa, blev hon åhörd, vitt och brett, när hon i samband med sitt modeskapande, kommunicerade hur vi ska rädda världen, väl medvetenheten om klimatförändringar och om hindret i ett ruttet ekonomiskt system. 

Jag minns många av hennes visningar, som alltid var intagande sammansatt, rena rama skådespel, ända sedan jag i övergången till 70-talet började bevaka internationella modevisningar för svensk media, först i London och senare ständigt i Paris och ibland Milano. Den kraft jag upplevde i hennes klädskapande, gick inte att ta miste på. Viviennes politiska engagemang  var en sak men också traditionella inslag ur den engelska historien som hon kärleksfullt alltid bejakade. Detta som också ledde till att hon blev adlad av Drottning Elisabeth. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in