8 tips för att skapa kulturen själv

 

Är det tomt i plånboken, samtidigt som suget efter kulturupplevelser är stort? Inga problem! Här är tipsen på hur du skapar kultur tillsammans med andra. Billigt, hållbart – och bra för hälsan!

Number of characters: 4 005

Foto: Unsplash

Att läsa en bok, se en film eller lyssna på musik är både billigare och mycket snällare mot jordens resurser än “köp-slit-och-släng”. Ännu mer hållbart är det för det mesta att bjuda in andra att skapa kultur med dig. Ofta krävs det mindre resor och resurser om du ordnar en enkel kulturupplevelse ihop med personer i din närhet, och många aktiviteter passar både barn och vuxna.

Att själv delta i kulturskapandet har varit en trend inte minst sedan 1960- och 1970-talets communityteater, Fluxusrörelse, happenings och improvisationsteater. De senaste åren har berättaraftnar samt interaktiva föreställningar och performanceverk ordnats med jämna mellanrum runt om i Sverige.

Populärt igen

Ett av de främsta och mest kända uttrycken för deltagarkulturen är det amerikanska evenemanget Burning man, som bygger på att deltagarna själva står för allt som händer. Det beskrivs mer som ett experiment i radikal självorganisering än en festival och har bland annat fått systerevenemang i Stockholm och Småland.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in