De mystiska kvinnorna på Malta

Stenfiguren som är en kvinna
 

Absurditeten är det första som slår en. Den halva damen på cirka 1,5 meter är extremt överviktig och överkropp. Mycket riktigt, hon lever inte utan är en stenfigur, likväl fortsatt en gigantisk och även bokstavligen olöst forskningsgåta. Dödskult-symbol eller fruktbarhetsgudinna? Meningarna och teorierna går isär.

Number of characters: 1 895

Vår stela och minst sagt korpulenta bekantskap har i alla fall massor av väninnor, de ligger, de sitter och står, en del har bebis i famnen och andra är avhuggna på mitten. Vissa extremt naturtrogna och vi tycker oss känna igen frodiga damer hemifrån, nakna i simhallens bastu.

Tempelruinerna har ett spektakulärt läge vid branta klippor. Bild: Heritage Malta

Men vi befinner oss istället i utställningsdelen vid ett tempelområde på Malta och utanför stupar klipporna rakt ned i Medelhavet. De feta damerna som de kallas, har gäckat vetenskapen alltsedan de hittades i ruinerna. Pyramiderna, Stonehenge och Ales stenar i Skåne kan slänga sig i väggen, här snackar vi urålder. Templet Hagar Qim byggdes för över 5000 år sedan och räknas som en av världen äldsta fristående byggnader.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in