Så väljer du rätt perenner till ditt hus

Stockrosorna passar hundraprocentigt bra mot den typiska husfasaden i den gamla delen av Ringkøbing på Jylland. Det skulle lika gärna kunna vara Skåne
 

Att gammaldags mormorsväxter passar till röda stugor med vita knutar kan många instämma i. Men hur ska man välja perenner om man bor i ett sobert grått arkitektritat trähus eller en mexitegelvilla? Då är det inte lika självklart minsann. Frågorna är många och svaren inte alldeles självklara. Låt oss hjälpa till på vägen.

Number of characters: 10 749

Text och bild: Dan Rosenholm

Vilka perenner passar med fasaden på mitt hus? En fråga många trädgårdsmänniskor ställt sig någon gång. Att matcha färger mot varandra tänker de flesta direkt på. Ton i ton, soligt gula blommor mot herrgårdsgul träpanel, eller kanske mjukt kontrasterande färger som blå lavendel mot en varmt tonad putsvägg. Så långt allt väl, men det räcker inte.

Ännu bättre är att låta perennvalet styras av husets stil. Till en gammaldags kåk hör traditionella växter, medan en stramt modernistiskt villa snarare kräver växter med strikt växtsätt och återhållna färger. Mexitegel med mörka fogar, däremot, behöver lummiga växter som håller tillbaka väggens eget mönster. Men som vanligt när det gäller trädgård finns det många sätt att göra på. Läs råden, och följ sedan din egen smak.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in