Guide till att lyckas med vårlökar

Anemontulpan, Tulipa praestans ‘Unicum’
 

När vårvintern känns mest gråbrun, ibland innan de sista snöresterna ens försvunnit, sticker de första vårlökarna upp sina färggranna huvuden. Då vet man att den mörkaste årstiden snart är över och värmen på väg. Livet återvänder efter att ha varit begravt under snön, eller dolt i ett grått töcken.

Number of characters: 14 013

Text och bild: Dan Rosenholm

Det är en stor lycka att de mest färgrika och lättodlade växterna är de första att komma upp, vårlökarna. På hösten planteras de och på våren kan de avnjutas, gärna i överflöd.

Att odla vårblommande lökar är ganska lättsamt. De kan stå på de flesta platser i trädgården, i rabatter, i gräsmattan eller inklämda bland träd och buskar. Man planterar dem i allmänhet tidigt på hösten. Ofta trivs de i magra torra jordar och på ställen där perenner har svårt att klara sig. Många har sitt ursprung på öppna, solstekta platser.

Låt dig inspireras. En genomtänkt blandning av narcisser, pärlhyacinter och kejsarkrona i en sydsluttning på Sofiero slott med vildväxande känsla.
Låt dig inspireras. En genomtänkt blandning av narcisser, pärlhyacinter och kejsarkrona i en sydsluttning på Sofiero slott med vildväxande känsla.
Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in