Guide: Så skapar du en överdådigt blommande trädgård

Koreansk blomsterkornell, Cornus ‘Satomi’.
 

Längtar du efter överdådig blomning? Varför inte satsa på läckert blommande buskar och träd? För det är inte bara perenner och ettåringar som bjuder på enastående blomning, det gör vedartade växter minst lika bra. Dessutom är flera sköna hela året, från vårens skira lövsprickning över sommarens blomning till höstens färger och vinterns kala grenar.

Number of characters: 11 099

Text och bild. Dan Rosenholm

Njut av livet. Tänk dig att sitta under ett tak av rosa körsbärsblom på våren och skåda upp i skira blommors svalg. Eller av doftande azaleor i perfekt ögonhöjd längs entrégången mot huset. Det är såna dimensioner av njutning som blommande buskar och träd ger. Genom att välja sådana som slår ut vid olika tidpunkter sprids blomningen ut över sommarhalvåret; med prydnadskörsbär, azaleor, syrener och buskpion blommar det från tidig vår till in i juni. Låt sedan blomsterkornell, perukbuske och någon hortensia avlösa, då har du tjusigt till långt in på hösten.

En fördel jämfört med perenner är minskad skötsel. Inget torrt ris att klippa ner eller ogräs som tar över rabatterna; de flesta behöver just ingen beskärning förutom borttagning av döda och fula grenar. Viktigast är tillräckligt med näring och vatten under etableringsfasen, sedan kan man avslappnad avnjuta blomning år efter år.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in