Fixa själv: Favorit från förr i ny kostym

 

Att ta tillvara och återbruka äldre möbler är ett smart sätt att inreda personligt och hållbart. Gedigna trämöbler klarar tidens tand och är väl värda att fixa till. Vi hittade en sliten 70-talsfåtölj från Ikea på auktion. Ett vintagefynd som visade sig väl värt att satsa på.

Number of characters: 4 203

Text, idé & foto: Charlotte Brundin

Safaristolen ropades in på auktion. Informationen var knapphändig, en modell från 1960-70 och i skick utan kuddad och med fläckad, sliten sits och rygg. Men med en stabil, hopfällbar stomme och fin patina. Utgångspris var 2 500 kronor, klubbat pris blev 2 255 kronor inklusive auktionistens påslag.

Utan kuddar och med sliten och fläckig sits och rygg föll vi för den fina modellen i massivt trä och läder. Foto: Bukowskis

Retrofåtöljen var “troligen Ikea” hade vi hört. Efter sökande på nätet och kontakt med ikeamuseum.com fick vi besked. Visst var det en Ikeastol vid namn Kongo, formgiven av Åke Fribyter och en katalognyhet från 1972. Lanserad som “en drömmöbel för mysiga lyor, gästvänliga vardagsrum, soliga altaner och lata fritidshus”.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in