Åländsk trädgårdsidyll – arkitektparets bästa tips

Planket var det stora lyftet. Med det bildas rum, trädgården uppfattas som mycket större.
 

Två verkstadsbyggnader, en plan av oljegrus och en baksida med skrot och berg i dagen; det var utgångsläget. Nu en stadsidyll med en morgon- och en kvällsträdgård. Vi är hemma hos arkitekterna Folke och Gunda Wickström på Åland.

Number of characters: 8 981

Text och bild: Dan Rosenholm

Som verkstad hade tomten använts sedan början på 1900-talet, den hade gått i arv över generationerna. Den senaste innehavaren, ”Mekmatte” Mattsson, var inte längre i livet. Under en promenad passerade Folke och Gunda förbi, bara sådär av en tillfällighet. Året var 1979. Båda var utbildade arkitekter, sedan något år tillbaka var de hemflyttade till Åland efter 15 år i förskingringen. Folke var innehavare av tjänsten som Mariehamns stadsarkitekt, stadens första egna. Nu hade paret Wickström börjat intressera sig för någonstans att bo, något eget.

I den västra delen av paret Wickströms tomt öppnar sig ett minilandskap av sten och grönska.
I den västra delen av paret Wickströms tomt öppnar sig ett minilandskap av sten och grönska.

– Vi vandrade uppför gränden, en gammal brandgata, berättar Folke. Och då såg vi det här huset. Det såg inspirerande ut med stora byggnader, delvis i sten, ovanligt då. Jag föreställer mig att det var stans äldsta bilverkstad.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in