12 tips för dig som har grävling som granne

Lär dig samexistera med grävlingar.
 

Grävlingen är lite av en doldis. Det är inte så ofta vi får syn på den – förutom överkörd på motorvägen -  eftersom den är mest aktiv om natten. Dock ser vi ibland oönskade spår efter den på tomten. Här får du tips på har du kan leva i harmoni med detta ofarliga och ofta missförstådda djur.    

Number of characters: 5 784

Först av allt, låt oss slå fast –  grävlingar är inte farliga eller oprovocerat aggressiva mot människor. Du behöver inte ha kottar eller knäckebröd i stövlarna ifall du skulle stöta på en grävling på kvällspromenaden för att den ”inte slutar bitas förrän det krasar”.  Detta är bara gamla skrönor.

Ofarlig maskletare

Grävlingen är en fredlig nattvandrare som visserligen kan smaska i sig det mesta som kommer i dess väg, men främst letar den daggmask, larver, sniglar och fallfrukt efter mörkrets inbrott. Som i princip alla vilda djur håller den sig undan människor och flyr så fort den anar din närvaro. Dock är den närsynt, så om inte vinden ligger på kan den komma ganska nära om den varken hör dig eller känner din doft. Men liksom alla djur kan den försvara sig om den blir överraskad, känner sig trängd och inte kan fly. Den har starka käkar och vassa klor.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in