Vi tänker magiskt – när det rationella inte räcker till

Artikeln av Sara Hammarkrantz handlar om magiskt tänkande
 

Det är inte bara barn som ägnar sig åt magiskt tänkande utan det hänfaller vi åt lite till mans. Det ökar under svåra tider och är en av orsakerna till konspirationsteorierna frodades under pandemin. 

Number of characters: 8 468

Psykologen och författaren Kristina Sandberg slutade lyssna på artister som dött i bröstcancer, som Dusty Springfield, Eva Cassidy och Barbro Hörberg. Om hon hann över övergångsstället innan det blev röd gubbe skulle hennes behandling gå bra. Men om hon läste en dödsruna över någon som var född på 1970-talet som hon, var det ett tecken på att hon inte heller skulle klara livhanken.

När Kristina Sandberg drabbades av aggressiv bröstcancer för fem år sedan kom hon helt oväntat att ägna sig åt magiskt tänkande. Hon var skräckslagen inför tanken på att hon kanske skulle dö ifrån sina barn, och det magiska tänkandet hjälpte henne att hantera ångesten. 

– Det blev som en filt att vira om sig i en outhärdlig situation. Jag visste att det var knäppt, att det kan övergå i tvång, men använde det som ett redskap att få kontroll i en okontrollerbar situation, berättar hon.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in