Psykologen om ofrivillig ensamhet och hur du bryter den.  

 

En bästa vän är långt ifrån självklart för alla. Tvärtom -  var fjärde person i Sverige lider av ensamhet. Psykologiproffset Liria Ortiz om vuxenensamhet -  hur du kan hitta vänner och behålla dem. 

Number of characters: 6 996

För många är det svårt, näst intill omöjligt att föreställa sig ett liv utan vänskap medan andra inte alls känner något behov av vare sig en bästis eller kompisgänget. Det kan till och med kännas skönt att slippa odla vänskapsband när tiden knappt räcker till för livspusslet med familj, släkt och karriär. Då kan det räcka med ”vardagsvänskapen”, som vi har med kollegorna på jobbet, eller med träningskompisen.

Liria är leg. psykolog och experter på motiverande samtal. Hon har skrivit flera böcker inom ämnet, bland annat “När förändring är svårt”, Natur & Kultur.

I Folkhälsomyndighetens nationella befolkningsundersökning, “Hälsa på lika villkor” uppger  nästan var fjärde (23 procent) i befolkningen 16 år och uppåt att de besväras av ensamhet och isolering. Ofrivillig ensamhet kan göra att man känner sig otrygg, övergiven och nedstämd. Pykoterapeuten Liria Ortiz menar att om man inte har några vänner, är det lätt att tro att det är något som är fel på en. Man  tappar sin självkänsla och i vissa fall kan det gå så långt att man hamnar i en depression.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in