Hon skapade nya vanor efter att ha kartlagt sitt dna

 

Lone Frank är biologen och vetenskapsjournalisten som satte sig själv under lupp. För att ta reda på mer om vem hon egentligen är lät hon kartlägga nästan hela sitt dna. I boken ”Mina vackra gener” berättar hon om projektet och vad hon fick reda på.

Number of characters: 6 534

Foto: Pixabay och Fri Tanke

– När min pappa dog för några år sedan stod jag nästan utan släktingar, säger Lone Frank. Jag har inga barn och min bror har jag ingen vidare kontakt med. Jag började fundera på vem jag är och varför jag är som jag är.

Eftersom Lone Frank är biolog i grunden tyckte hon att det kändes naturligt att vända sig till biologin. Dessutom fascinerades hon av den relativt nya dna-tekniken.

– Jag var intresserad av att titta på vilka effekter den har på samhället i dag och på lång sikt och ville berätta om det. Därför bestämde jag mig för att skriva boken.

I den gör hon en grundlig genomgång av dna-forskningen och dess position i samhället i dag. År 2003 kunde man för första gången kartlägga en människas hela genom. Tio år senare kan vem som helst vända sig till privata företag och göra en så kallad sekvensering för några hundra dollar.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in