Deltidsarbete under småbarnsåren – måste inte vara en föräldrafälla

Jobbmöte
 

Mindre pengar till pensionen, sämre löneutveckling och omöjligt att göra karriär är vad som ofta förknippas med att arbeta deltid. Men vad sägs om mer tid med barnen och mindre risk för sjukskrivning? Småbarnsmammorna Elisabeth och Mia har båda valt att jobba deltid och ångrar sig inte för en sekund.

Number of characters: 4 420

Foto: Unsplash

Det pratas mycket om att småbarnsåren är otroligt tuffa och kräver mycket av föräldrarna. Och det med rätta. Det är en period i livet där nästan all tid och energi läggs på barnen och stressade föräldrar gör allt för att få livspusslet att gå ihop. Trots det kan att gå ner i tid och välja att jobba deltid under småbarnsåren ibland vara ett tabubelagt område som föräldrar knappt vågar yttra till andra av rädsla för att dra igång en lång föreläsning om hur mycket de kommer halka efter i både karriären och ekonomin.

Deltidsarbete är en lagstadgad rättighet för småbarnsföräldrar med barn upp till åtta års ålder i Sverige. Trots att rätten till deltid gäller båda könen arbetar kvinnor deltid i betydligt större utsträckning än män. Deltidsarbete beskrivs därför ofta som en kvinnofälla.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in