Cliff Young – Den 61-årige potatisbonden som vann världens tuffaste lopp

Asfaltsväg Australien

En av de största sensationer någonsin inom ultralöpning inträffade 1983. Potatisbonden Cliff Young, 61 år, vann ett av världens tuffaste lopp på rekordtiden 5 dygn och 15 timmar. Fram till dess hade han levt ett stillsamt liv på den australiska landsbygden. Det var hans första löpartävling, men han hade sprungit hela sitt liv.

2 min lästid

Foto: Holger Link/Unsplash

Han bodde med sina gamla föräldrar. Han var fattig och tandlös. Cliffs huvuduppgift var att ta hand om fåren som rörde sig över vidsträckta områden. De hade inte råd med bil och ibland sprang han i tre dygn för att leta rätt på får som sprungit bort. Han sprang i gummistövlar och han hittade alltid de bortsprungna fåren. Det var hans liv tills han vid 61 års ålder 1983 ställde upp i Australiens hårdaste ultralopp – 875 km från Sydney till Melbourne.

äldre löpare
Cliff Young var en otippad idrottshjälte. Foto: Wikimedia.

Den lufsande löparen

Han såg inte ut som en löpare. Han kom till loppet klädd i arbetskläder och arbetsskor. Loppet sändes på TV. Publiken hade roligt åt Cliff som sprang på ett märkligt sätt. Han sprang inte, han lufsade. Han lufsade i ett stadigt tempo.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?