Budapest – flanera i Raoul Wallenbergs fotspår

Vindlande gränder, storslagna byggnader och fantastiska kaféer gör Budapest till en stad för livsnjutare. Men här finns även tydliga bevis för mänsklighetens mörkaste sidor. Och spår efter en svensk diplomat som påminner om de goda krafterna.

6 min lästid

Text & foto: Pierre Eriksson

Himlen är målad i mjuka pastellfärger och nere vid Donau råder ett behagligt lugn. Solen har precis börjat sin klättring och staden vaknar med den. Vid kajkanten, strax norr om den välkända Kedjebron, står sextio par skor till synes helt övergivna med utsikt över den breda floden. Som om alla ägarna gått upp i rök. Den vackra vyn och fridfulla atmosfären kunde inte utgöra en större kontrast till hur det var här under andra världskrigets sista bistra vinter.

Skorna på Donaukajen påminner om de fruktansvärda dåd som de ungerska fascisterna utförde mot den judiska befolkningen. Foto: Pierre Eriksson

När den ungerske regeringschefen Horthy avsattes i oktober 1944 tog den fascistiska Pilkorsrörelsen över makten och intensifierade förföljelsen av landets judar. Under december 1944 och januari 1945 släpade hatfyllda pilkorsare ner tusentals judar till Donau, tvingade dem att klä av sig innan de sköt dem och lät kropparna flyta iväg.