Bruksvallarna och Ramundberget – en oas för stressade nutidssjälar

cyklister längs med fjället

Härjedalsfjällen – Sveriges sydligaste högfjällsområde – är ett lockande resmål oavsett årstid. Turismen har de senaste decennierna ökat starkt, men fortfarande finns områden som bevarat mycket av sin ursprungliga karaktär.

3 min lästid

Foto: Niclas Vestefjell

En av de kanske vackraste byarna, Bruksvallarna, har undgått mycket av den storskaliga exploatering som präglar närbelägna Funäsdalen och Tänndalen längs riksväg 84. 

Bruksvallarna ligger helt enkelt lite undangömt – lite ”unskylt” som man säger i Norge. Hit kommer man genom att följa en smal väg som slingrande följer Ljusnan i dalbottnen. Den trånga fjälldalen kantas av högt belägna bondgårdar, omgivna av åker- och ängsmarker som ännu hålls i hävd. Kontrasten mellan odlingsbygd och omgivande högfjäll är storslagen: det känns som att vara i Norge.

Bruksvallarna, på drygt 700 meters höjd, kan med sitt lite ålderdomliga yttre påminna om exempelvis Klövsjö. Även om turismen under senare år ökat och även om det nu finns både stugbyar och hotell, möter en bygd som ännu inte förstörts av köpcentra, hamburgerbarer och flashiga after ski-ställen…

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in