Så är det att växa upp med en förälder i fängelse

När cirka 100 000 personer lagförs varje år berör det runt 160 000 barn. I de flesta svenska skolor finns det flera flickor och pojkar som har någon nära anhörig i fängelse, häkte eller frivård.

5 min lästid

När John Dahl var fyra år dömdes hans pappa till livstids fängelse för smuggling. Det var ingen som berättade det för John. Han hälsade inte på sin pappa speciellt många gånger, men när han gjorde det trodde han att det var på hans arbete, en ”oljerigg”. 

– Självklart var det en lögn för att skydda mig, men jag kände mig sviken och undrade varför han hade valt jobbet framför oss i familjen och inte kom tillbaka. Nu lever vi i en annan tid och det finns hjälp att få, men mina föräldrar hade ingen att rådfråga, säger John Dahl.

Idag är han 39 år och arbetar som byggnadsingenjör. Tillsammans med föreningen BUFFF (Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse) var han en av initiativtagarna till utställningen ”Andra sidan murarna” som visades på Polismuseet i Stockholm för några år sedan. Där återgavs flera barns upplevelser från besöken hos de fängslade föräldrarna. En flicka beskrev sin stora rädsla för väktaren med hund som hon tvingades möta innan hon fick träffa sin pappa.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?