5 lästips för sommarverandan

5 lästips för sommarverandan
3 min lästid

Först lite om inramningen. Jag tycker att sommarböcker ska avnjutas i skuggan, på en veranda i stilla regn, på en avskild badklippa eller under lummiga träd i en park. Bekvämt!

Hängmattor är för barn att leka sjörövare i. En stimmig allmän badstrand eller poolkant är totalt förödande för koncentrationen. Där behöver man ha span på egna och andras ungar ifall det behövs ett resolut vuxeningripande av något slag.

Så gäller det att välja hur man läser. Semester är till för att få ny energi, nya tankar och stärka sig inför utmaningarna under resten av året. Själv sitter jag vid datorn under arbetsåret. En stor del av kultur-och nyhetskonsumtion sker via mobil och dator. Jag märker att det ibland är svårt att läsa längre sammanhängande artiklar i tidningar. Ögonen hoppar till bildtexter och faktarutor, min hjärna kräver snabba kickar.

Så välj bort läsplattan. Hjärnan mår bra av att hantera en bok. Efter några lugna dagar är hjärnan i trim igen och det blir lättare att tänka något längre än näsan räcker.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?