460 000 svenskar lider av underfunktion i sköldkörteln

Sköldkörtelsjuka vill ha bättre vård

Oförklarligt trött, deppig, frusen och värkig? Det kan bero på hypotyreos, underfunktion i sköldkörteln. Minst 460 000 svenskar lider av sjukdomen – men långt ifrån alla är nöjda med den vård de får. 

6 min lästid

Text: Irmi Persson Foto: Sköldkörtelförbundet/Mattias Hamren

Sköldkörteln sitter strax under struphuvudet i halsen och styr ämnesomsättningen i kroppen. Det är viktigt att den fungerar som den ska för att vi ska må bra. Men många drabbas av en underfunktion, alltså att sköldkörteln av någon anledning inte producerar tillräckligt med hormon. Då tvingas kroppen gå på lågvarv, vilket kan ge en rad diffusa men jobbiga symtom, som till exempel trötthet, nedstämdhet, viktuppgång, håravfall, värk och frusenhet.

Varannan blir inte bättre av behandling


– Det är främst kvinnor som får hypotyreos, men det kan även drabba män, säger Anders Palm, ordförande för Sköldkörtelförbundet. 
Anders har själv hypotyreos och tycker liksom många andra att det kan vara svårt att få hjälp i sin sjukdom. När Sköldkörtelförbundet gjorde en undersökning bland nära 3000 patienter visade det sig att hälften inte blev bättre på den behandling som erbjuds i vården. Sju av tio ansåg också att läkarnas kunskap var för låg. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?