10 råd för en familjevänlig seglingssemester

Tillgång till andra barn, pyssel i bagaget och barnvänliga klippor är några av råden till dig som ska segla med familjen i sommar.

2 min lästid

I efterhand kan jag tänka att det var avgjort på förhand. Vi hade just fått vårt tredje barn och bara en månad senare skulle vi ge oss iväg på seglingssemester i Stockholms skärgård. Jag hade köpt en sån där plastbåt med ett snöre som jag fått för mig att de större barnen, tre och fem år gamla, skulle leka med medan vår stora segelbåt friskt svepte fram över fjärdarna. Jag hade propsat på att vi skulle ha en sån där lyxig segelbåt med ugn också. Såklart man vill ha nybakat bröd och kanelbullar när man är ute och seglar sju veckor i sträck.

Men det blev såklart inte lika romantiskt som i mina drömmar. Den gången jag bakade brändes bullarna vid och tyvärr regnade det nästan hela sommaren. Jag minns ett par regnfria dagar men det var aldrig särskilt varmt. Och barnen tröttnade på den där leksaksbåten efter en halvtimme. Därefter satt de mest och lyssnade på ljudböcker i ruffen medan min man seglade och jag ammade. Sju veckor senare, efter mjölkstockningar, gräl och otåliga barn gick vi iland och bestämde oss för att aldrig mer segla med små barn. Året efter bytte vi segelbåten mot landställe.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?